Vilken hjärtstartare är bäst?
Sanningen är att det finns ingen hjärtstartare som är bäst för alla. Förutsättningarna och behoven varierar, och därmed varierar också vilken modell vi brukar rekommendera för våra kunder. Vilka kunskaper den som använder apparaten har, är av betydelse. Är man duktig på HLR så behöver hjärtstartaren inte ha någon avancerad HLR-guide, som t ex hos Philips Heartstart. Philips är däremot perfekt för ovana användare.
Om hjärtstartaren, eller defibrillatorn som de också kallas, kan behöva förvaras eller användas i en tuff miljö, med mycket damm, fukt eller vattenstänk, så ska man absolut välja en apparat med hög IP-klass, förslagsvis IP 55. Detta är däremot inget man behöver väga in för en defibrillator som finns inne på ett kontor.
Vi på Akutgruppen tycker också att man ska hålla sig till ett väl beprövat fabrikat, och undvika nya kinesiska fabrikat som ploppar upp då och då på marknaden. De fabrikat som kan betraktas som väl etablerade, och av bevisat hög kvalitet, är Philips Heartstart, Heartsine Samaritan, Cardiac Science (som dock har väldigt dyra batteribyten), Lifepak och Zoll.
Man kan även vilja väga in servicekostnader och serviceintervall. T ex Samaritan PAD har batteri och elektroder i en gemensam enhet, som byts ca vart 4:e år. Detta är enkelt och säkert. Oftast byts annars elektroder ca vartannat år, och batterierna något mer sällan.
Och, inte minst: Att ha en hjärtstartare kan inte på något vis ersätta aktuella kunskaper i hjärt-lungräddning. HLR måste utföras även när hjärtstartaren används. Med bara HLR överlever ca 10%, men med HLR + hjärtstartare överlever ca 70%.