Hjärtstartare

samaritan-hjartstartare

Varför behövs hjärtstartare?

Hjärtstartare ökar överlevnadschansen med 600%. Hjärt-lungräddning är en absolut förutsättning för att rädda livet på den som drabbats av ett hjärtstopp. Men enbart HLR är sällan tillräckligt eftersom det vanligtvis inte startar hjärtat igen. HLR handlar mest om att köpa några livsviktiga minutrar tills dess man hinner få fram en hjärtstartare, även kallad defibrillator eller AED. Tyvärr tar det oftast för lång tid för ambulansen att hinna fram med sin defibrillator, och det är därför som överlevnaden vid plötsliga hjärtstopp utanför sjukhusen bara är ca 10%.

Men med en hjärtstartare på plats, som kan börja användas betydligt tidigare, kan istället upp till 70% överleva. Detta innebär en enormt stor skillnad i överlevnad. Visste du förresten om att det är omöjligt att ge elstötar till någon som inte har drabbats av hjärtstopp? Detta gör apparaterna väldigt säkra. Om personen t ex bara har svimmat, så går det alltså inte att leverera elstötar. Detta eftersom defibrillatorn först tar ett snabbt EKG, och därmed kan avgöra om det är läge för elstöt eller ej.

Vilken hjärtstartare ska vi köpa?

Vad bör man då tänka på när man ska välja hjärtstartare till sin arbetsplats? Först och främst tycker vi att man bör hålla sig till fabrikat som funnits länge på marknaden, och som därmed hunnit bevisa att de är bra och pålitliga. Mindre kända fabrikat, importerade direkt från Kina, kanske inte fungerar som tänkt den dagen ett hjärtstopp inträffar. Vi på Akutgruppen har tyvärr sett nya fabrikat, där många av enheterna slutar fungera efter några år. Att upptäcka detta i ett skarpt läge är inte något man vill vara med om. Priserna skiljer sig inte särskilt mycket mellan okända och etablerade fabrikat, så här bör man definitivt välja det välkända. Vi på Akutgruppen bistår gärna med detta, och vi har möjlighet att erbjuda fler modeller än de som ingår i vårt ordinarie sortiment. Vällkommen att ringa oss på 0521-205585.

Fundera också på i vilken miljö den ska förvaras och kanske användas. Olika IP-klass innebär olika tålighet mot damm och vatten. För en apparat som ska användas utomhus, eller i fuktig miljö, bör den ha en klassning på minst IP55. Tänk på att samtliga modeller behöver förvaras i plusgrader. Vi har värmeskåp för utomhusbruk, vilka ni hittar i webbutiken.

Vad kan Akutgruppen erbjuda?

Akutgruppen har valt att huvudsakligen fokusera på välkända kvalitetsapparater från Samaritan/Heartsine och Philips Heartstart. För platser där personalen specialutbildas på just den specifika elektrodlösning som Zoll AED Plus har, så kan även den hjärtstartaren vara ett bra alternativ.

Kom ihåg! Även när det finns hjärtstartare så behöver man fortfarande göra HLR samtidigt. Kunskaper i basal hjärt-lungräddning är livsviktigt. Akutgruppen kommer gärna och håller HLR utbildning på er arbetsplats i Göteborg eller någon annanstans i Västsverige. I övriga landet kan vi hjälpa er via samarbetspartners. Om ni är en grupp privatpersoner som vill lära sig använda hjärtstartare på antingen vuxna eller barn, finns möjligheten att anordna ett Homeparty med kurs i just detta. Vanligtvis har vi detta med barninriktning, men vi kan absolut fixa det även med vuxeninriktning. Läs mer om våra Homeparty.

Hjärtstartare, som inom sjukvården kallas defibrillator och internationellt AED, ligger idag på prisnivåer som gör att alla företag har råd att hjärtsäkra sina arbetsplatser. Ni hittar våra olika modeller för beställning i vår webbutik.

Hur använder man en hjärtstartare?

  1. Starta hjärtstartaren genom att trycka på ”on”. Denna knapp är oftast grön. Apparaten börjar nu ge muntliga instruktioner.
  2. Plocka ut de två klisterelektroderna och fäst på bröstkorgens hud; en precis under höger nyckelben, den andra på vänster sida en bit under armhålan. Helst ska någon annan utföra HLR samtidigt.
  3. Apparaten uppmanar nu till att inte röra den drabbade.
  4. Apparaten uppmanar till att antingen ge elstöt genom att trycka på den blinkande chockknappen och därefter fortsätta HLR, alternativt fortsätta HLR direkt utan elstöt. Det är hjärtstartaren som avgör detta.
  5. Varannan minut görs en ny analys/EKG och kanske uppmanar till ny elstöt.