hlr-forsta-hjalpen-kurs

HLR med hjärtstartare + Första hjälpen. För alla typer av arbetsplatser. 3 timmar.

Hjärt-lungräddning på vuxna
Hur man använder en hjärtstartare
Hur man hjälper någon som satt i halsen
Akut insjuknande (hjärtinfarkt, stroke, allergi, mm)
Olycksfall L-ABC
Elolyckor (vid kurs för elektriker)
Max 12 deltagare
Ca tre timmar inklusive ca 10 minuter paus

Pris
En kurs per dag 8300 kr
Två kurser samma dag 6150 kr/kurs
Alla priser anges exkl moms

Kursen inleds med hur vi kommer fram till att det är hjärtstopp. Det handlar om att göra en medvetandekontroll, och därefter skapa fria luftvägar för att kunna göra en ordentlig andningskontroll. Om vi kommer fram till att det troligtvis är ett hjärtstopp, ser vi till att någon larmar ambulans via 112 och hämtar hjärtstartare. Därpå startar vi HLR, vilket innebär att vi alternerar 30 bröstkompressioner med två inblåsningar. Vi trycker mitt på bröstet; ganska hårt och med ganska hög takt.

Nästa del av kursen handlar om hjärtstartare, vilket är vad som gör den största skillnaden i överlevnad. Vi ser på hur en hjärtstartare fungerar och används, och sedan tränar vi i smågrupper med elektroniska övningshjärtstartare (som inte avger några verkliga elstötar, givetvis).

Nästa del är luftvägsstopp, alltså hur vi hjälper någon som satt t ex en matbit i halsen. Det gäller att alternera ryggdunk och buktryck tills föremålet lossnar, alternativt att personen förlorar medvetandet. Då är det istället HLR som behöver påbörjas.

Tilläggsdelen i kursen är lite övrig första hjälpen. Vi pratar om bröstsmärtor, med fokus på hjärtinfarkt. Detta eftersom hjärtinfarkt är vanligaste orsaken till hjärtstopp hos vuxna. Stroke pratar vi också om, och vad det innebär att göra det sk AKUT-testet. Vi övar stabilt sidoläge, alltså det man använda på en person som är medvetslös men har en normal andning. Vi går igenom det viktigaste att tänka på vid allvarliga olycksfall, enligt konceptet L-ABCD. Sedan tar vi med ytterligare ämnen utifrån hur mycket tid som finns kvar. Allergi/anafylaktisk chock är ett angeläget ämne. För elektriker kan vi även prata om elolyckor.

Efter avslutad kurs får alla deltagare som varit med hela kursen och övat, ett kursbevis i form av ett litet kort.