forsta-hjalpen-kurs

Första hjälpen med HLR 4 timmar.
För alla arbetsplatser, mycket övrig första hjälpen.

– Hjärt-lungräddning på vuxna
– Hur man använder en hjärtstartare
– Hur man hjälper någon som satt i halsen
– Akut insjuknande med praktisk övning (hjärtinfarkt, stroke, allergi mm)
– L-ABC med praktisk övning (stoppa stora blödningar mm)
– Lån av kursböcker för genomläsning innan kursdagen
– Enkel webkurs som förberedelse innan kursdagen
– Upp till 12 deltagare
– 4 timmar inkl kortare paus

Pris
– En kurs 10.000 kr
Pris anges exkl moms

Denna kurs i första hjälpen innehåller samma grund som de kortare kurserna, men med fler tillägg.  Innan kursdagen ska deltagarna ha läst en kursbok, vilket ni får utskickat som låneböcker innan. Vi inleder med hur vi kommer fram till att det är ett misstänkt hjärtstopp. Det betyder att vi först gör en medvetandekontroll, och därefter skapar fri luftväg för att kunna göra en säker andningskontroll. Om vi kommer fram till att det verkar vara ett hjärtstopp, ser vi till att någon larmar ambulans 112 och hämtar en hjärtstartare. Därefter startar vi HLR, vilket innebär att vi växelvis utför 30 bröstkompressioner och två inblåsningar. Vi trycker mitt på bröstet;  hårt och snabbt, nästan två i sekunden.

Nästa del av kursen behandlar hjärtstartare, vilket är det som gör den största skillnaden i överlevnad. Vi ser på hur en hjärtstartare fungerar och används, och sedan tränar vi i smågrupper med elektroniska övningshjärtstartare (som inte avger några verkliga elstötar, givetvis).

Nästa del är luftvägsstopp, alltså hur vi hjälper någon som satt ett främmande föremål i halsen. Det gäller att alternera ryggdunk och buktryck ända tills föremålet lossnar, eller att personen förlorat medvetandet. Då är det istället hjärt-lungräddning som ska påbörjas.

Tilläggsdelen i kursen är en hel del övrig första hjälpen, bla ett par bedömningsmodeller som används inom akutsjukvården. Vi pratar om bröstsmärtor, med fokus på hjärtinfarkt, och lär oss vad hjärtläge innebär. Hjärtinfarkt är vanligaste orsaken till hjärtstopp hos vuxna. Stroke pratar vi också om, och övar  det sk AKUT-testet på varandra. Vi övar också stabilt sidoläge, alltså det vi använder på en person som är medvetslös men har en normal andning.

Vi går igenom det viktigaste att tänka på vid allvarliga olycksfall, enligt konceptet L-ABCD. Vi övar att lägga tryckförband och tourniquet på varandra för att kunna stoppa stora och livshotande blödningar. Vi tränar på att använda sk adrenalinpennor, alltså en autoinjektor som kan rädda livet på den som drabbats av en livshotande allergisk reaktion. Vi kommer öva några snabba förflyttningstekniker Sedan tar vi med ytterligare ämnen utifrån hur mycket tid som finns kvar. För elektriker kan vi även prata om elolyckor.

Efter avslutad kurs får alla deltagare som varit med hela kursen och övat, ett kursbevis i form av ett litet kort. Kursledare har lång yrkeserfarenhet från ambulansen.