Homeparty

Vad innebär vårt Homeparty?

Anordna ett Homeparty med Barn-HLR! Bjud in vänner och bekanta till en rolig och givande kurs. Två timmar där vi går igenom hjärt-lungräddning till barn, från nyfödda upp till vuxen ålder. Ni lär er även om hur man använder hjärtstartare på unga som drabbats av hjärtstopp, samt hur man hjälper barn som satt t ex en matbit i halsen. Antingen har ni ett stort vardagsrum, eller så har ni kanske tillgång till en lämplig lokal av annat slag? Instruktören har med sig många dockor, i både baby- och juniorstorlek.

Vi kan hålla Homeparty på både dag- och kvällstid. Ibland även på helgdagar. Instruktören kommer till er ca 30-45 minuter innan start för att hinna bära in och förbereda. Ett bildspel kommer användas, så antingen kopplar Mikael in sin dator till er teve, eller så använder han sin projektor. Då behövs en vit bakgrund av något slag.

Hur många kan vi vara? Pris?

Ni kan vara 8-12 personer. Eventuellt kan ni vara ytterligare några deltagare om ni arbetar parvis(familjevis) med HLR-dockorna. Som värd eller värdinna (EN person) betalar du ingenting. Dina gäster betalar 600 kronor per person. Möjligheten till Homeparty gäller huvudsakligen i Göteborg och övriga Västra götaland. Finns ni strax utanför regionen så försöker vi lösa det ändå.

Förslagsvis gör du anmälan bindande för gästerna, och ber alla att swisha pengarna innan kursdagen, för att undvika att några hoppar av strax innan kurstillfället. Det krävs minst sju betalande personer; annars behöver du som värd eller värdinna betala mellanskillnaden.

Kan vi ha med våra små barn?

En vanlig fråga är ifall det är okej att ha med barn vid kursen. Vårt svar är att det avgör du som värd/värdinna. Visst är det så att de små ofta stjäl en del av uppmärksamheten, men det är ju så livet som småbarnsförälder ser ut. Vi löser det!

Kan vi istället ha Homeparty med vuxen-HLR?

Det går alldeles utmärkt att istället inrikta oss på vuxen-HLR. Kursinnehållet är detsamma men anpassat, och istället övar vi hjärt-lungräddning på vuxen-dockor. Tidsåtgången och kursavgiften är också samma som vid barn-HLR. Många får dock gå vuxenkurs på sin arbetsplats. Dock inte alla, och därför erbjuder vi möjligheten för privatpersoner att kunna gå kursen i form av ett Homeparty.

Om ni vill ha en HLR utbildning på din arbetsplats så kan vi givetvis ordna det.

Vem är instruktör?

Akutgruppens huvudinstruktör Mikael Lundgren har många års yrkeserfarenhet som ambulanssjuksköterska. Han har dessutom arbetat en del som skolsköterska. Idag är Mikael HLR-instruktör på heltid. Med denna bakgrund har han riktigt bra förutsättningar att ge dig och dina gäster värdefulla kunskaper om hur man hjälper barn och ungdomar vid akuta livshotande händelser. Vill du veta ännu mer om möjligheten för dig att anordna ett Homeparty med barn-HLR, tveka inte att kontakta Mikael för mer information och kanske bokning av lämpligt datum. Maila på mikael@akutgruppen.se

Hur gör man HLR på ett barn?

  1. Försök väcka barnet. Om det inte reagerar när du ropar och försiktigt skakar i det, så ropa gärna på hjälp från vuxna i närheten.
  2. Lyft upp barnets haka ordentligt, och böj huvuden bakåt (ej på bebisar) för att därefter kontrollera om barnet har en normal andning (se-lyssna-känn).
  3. Saknas normal andning, ge fem små försiktiga inblåsningar tills bröstkorgen börjar lyfta sig. Du måste hålla upp hakan ordentligt för att kunna blåsa ner luft.
  4. Om ingen annan har larmat 112 hittills, så är det dags för dig att göra det nu. Använd högtalarfunktionen.
  5. Se helst till att barnet ligger på ett hårt underlag. Starta HLR med 15 kraftiga bröstkompressioner i snabb takt, och därefter två inblåsningar. Fortsätt med HLR 15:2 tills räddningspersonal tar över, eller barnet börjar vakna till.
  6. Om det finns en hjärtstartare i närheten, och ni är flera vuxna, be någon hämta och använda den. Är du ensam ska du istället fokusera på hjärt-lungräddning.